RDEČE ZLATO

Prvi in pravi slovenski žafran
AB4406A8-1943-4435-AC5F-EBE6BF4B23B5

Pravi žafran

Žafran lahko kupimo v nitkah ali mletega. Najboljše so nitke, saj je tako večja verjetnost, da je žafran pravi in ne le ponaredek. Nitke tudi najdlje ohranijo okus. Mleti žafran nima tako močnega okusa, zato ga pri pripravi jedi porabimo več. Hitreje tudi izgubi okus in k takemu iznajdljivi trgovci zlahka primešajo še kakšno drugo začimbo v prahu.

IMG_7813

Zgodovina

Menda so ga Sumerci gojili že pred štiri tisoč leti, ker so verjeli v njegovo čarobno moč. Stari Perzijci so njegove nitke vtkali v tkanine. Aleksander Veliki se je kopal v žafranovi kopeli, da bi pozdravil bojne rane, Kleopatra pa, da bi bilo ljubljenje bolj prijetno. Kašmirci so ga uporabljali za zdravljene melanholije, vsi pa so verjeli, da je afrodiziak. V 14. stoletju je celo izbruhnila žafranska vojna.

 

CA4E7F0B-A64A-42FD-B214-2236F8468C99

Drag kot žafran

Če imate v svoji kuhinji škatlo žafrana, ste neverjetno srečni, ker ste postali lastnik resničnega bogastva. V dobesednem in figurativnem smislu. Prvič, cena žafrana je dražja od zlata, je edina začimba, ki se ni znižala za dva tisoč let, je ostala vredna svoje teže v zlatu. In drugič, v kuhinji je zelo dragocena in uporabna začimba. 1 g žafrana vsebuje približno 400-450 niti. Za kuhanje eno jed, na primer, pilau, boste potrebovali 0,125g.

o nas

V Sloveniji smo prvi začeli gojiti pravi žafran, eno najstarejših in najdragocenejših začimb na svetu, in to na popolnoma naraven način. Naš tolminski žafran oktobra, v času cvetenja, pobiramo in čistimo ročno, nato pa posušimo z vročim zrakom pri 40 ° C. Na ta način ohranimo naraven okus in aromo. Specializirani laboratorij za kemične izdelke na Università degli Studi di Milano je izvedel analizo, ki je pokazala, da je naš tolminski žafran prvovrstne kakovosti

– Ivan Mangani

Žafran Tolmin,pridelava začimb,Ivan Mangani S.P.

Kar nekaj let smo preučevali pogoje za gojenje žafrana na Tolminskem, v dolini reke Soče, ki je zaradi podnebnih razmer za to "toplo" začimbo manj primerno območje. Mnogi so bili prepričani, da nam ne bo uspelo – vendar nam je in zdaj je tukaj, prvi pravi slovenski žafran!

Odličen v kulinariki, z veliko zdravilnimi lastnostmi

Zaradi posebne kombinacije snovi, ki jih vsebuje in med katerimi lahko najdemo tudi zelo pomembne antioksidante, je žafran pomemben za lajšanje mnogih težav, povezanih z zdravjem in počutjem.

TBPM2680

Naši idelki