MILANSKA RIŽOTA

RDEČE ZLATO

Prvi in pravi slovenski žafran

MILANSKA RIŽOTA za 4 osebe

Sestavine

  • 1 kozarec okroglozrnatega riža
  • 80 g masla
  • 80 g parmezana
  • 1 čebula
  • Približno 1,2 l piščančje osnove za rižote
  • sol
  • črni poper v zrnju
  • 0,1 g žafrana

Predpriprava

Pristavimo sestavine za piščančje osnove za rižote. Medtem, ko se kuha, se lotimo (pred)priprave jedi.

Žafranove niti, za najmanj 1 uro, namočimo v deciliter piščančje osnove.

Priprava

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

V globlji ponvi segrejemo 50 gramov masla, da se nekoliko zapeni. Nanj stresemo sesekljano čebulo, ki jo med občasnim mešanjem počasi pražimo 3 minute; čebula se mora zmehčati, ne sme pa spremeniti barve.

Dodamo riž, ki ga med občasnim mešanjem pražimo 3 minute, da postekleni.

Piščančjo osnovo medtem zmešamo s tistim delom precejene osnove, v kateri smo namakali žafranove niti. Riž zalijemo z zajemalko vroče osnove, potem pa med občasnim mešanjem kuhamo, da se tekočina povsem ukuha. Nato prilijemo naslednjo zajemalko osnove; postopek ponavljamo približno 12 minut, da se riž povsem skuha. Vmes ga začinimo s soljo, proti koncu kuhanja pa še s sveže mletim črnim poprom.

Kuhan riž odstavimo. Vanj vmešamo drobno nariban parmezan in preostalo maslo. Pokrijemo in pustimo stati 3 minute.

Serviranje

Rižoto razdelimo na segrete krožnike in postrežemo s preostalim sveže naribanim parmezanom. Poleg ponudimo izbrano sezonsko solato in kozarec suhega belega vina.