Pristavimo sestavine za piščančje osnove za rižote. Medtem, ko se kuha, se lotimo (pred)priprave jedi.
Žafranove niti, za najmanj 1 uro, namočimo v deciliter piščančje osnove.
Priprava
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V globlji ponvi segrejemo 50 gramov masla, da se nekoliko zapeni. Nanj stresemo sesekljano čebulo, ki jo med občasnim mešanjem počasi pražimo 3 minute; čebula se mora zmehčati, ne sme pa spremeniti barve.
Dodamo riž, ki ga med občasnim mešanjem pražimo 3 minute, da postekleni.
Piščančjo osnovo medtem zmešamo s tistim delom precejene osnove, v kateri smo namakali žafranove niti. Riž zalijemo z zajemalko vroče osnove, potem pa med občasnim mešanjem kuhamo, da se tekočina povsem ukuha. Nato prilijemo naslednjo zajemalko osnove; postopek ponavljamo približno 12 minut, da se riž povsem skuha. Vmes ga začinimo s soljo, proti koncu kuhanja pa še s sveže mletim črnim poprom.
Kuhan riž odstavimo. Vanj vmešamo drobno nariban parmezan in preostalo maslo. Pokrijemo in pustimo stati 3 minute.
Serviranje
Rižoto razdelimo na segrete krožnike in postrežemo s preostalim sveže naribanim parmezanom. Poleg ponudimo izbrano sezonsko solato in kozarec suhega belega vina.