ZDRAVILNE LASTNOSTI

RDEČE ZLATO

Prvi in pravi slovenski žafran

Uporaba žafrana v ljudski medicini

za prebavo (v ljudskem zdravilstvu velja za učinkovito sredstvo proti vsakršnim prebavnim težavam, spodbuja prebavo beljakovin, pomaga izločati želodčne sokove ter pomirja želodčne in črevesne krče ter napenjanje)
za vid (žafran vsebuje tudi karotenoid zaenksantan, ki ga imamo tudi v očesni mrežnici, zato preprečuje slabovidnost. Pomešan z mlekom pomaga pri vnetih in utrujenih očeh)
proti raku (karotenoid krocetin učinkuje protirakavo)
za srce in ožilje (žafran redči kri in znižuje krvni pritisk ter krepi delovanje srca)
za spolne organe (odpravlja krče, zato so ga že v srednjem veku babice dajale porodnicam. Učinkuje protibolečinsko pri menstrualnih težavah in krepi maternico. Pozitivno tudi deluje na moško plodnost.
za kožo (vitamini iz skupine B in safranal delujejo proti razpokanim ustnicam, prhljaju in pordelosti kože. Zunanje npr. pomešan z mlekom se uporablja pri hemeroidih. Uporabljali so ga tudi pri zlatenici).
za možgane in živčevje (žafran je začimba, ki ljudi spravi v smeh in veselje. Tudi Paracelzus je o izvlečku žafrana v žganju zapisal, da to predstavlja največje srčno veselje za stare, bolne, melanholične in otožne. Žafran je imel celo za najbolj učinkovito sredstvo proti žalosti. žafran dejansko poživlja presnovo in učinkuje rahlo evforično na možganske in živčne celice. Pomaga tudi pri pomanjkanju koncentracije in nespečnosti. Uporabljajo ga tudi v homeopatiji kot sredstvo, ki pomirja in deluje proti depresiji Je afrodiziak. Enako ga tudi v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo pri zastoju življenjske energije, npr. pri depresiji in motnjah menstruacije).
za dihala (sprošča krče, pomaga pri oslovskem in krčevitem kašlju in astmi)
za otroke (ker žafran učinkuje omamljajoče in sproža zaspanost, ga v nekaterih državah uporabljajo kot pomirjevalno sredstvo za otroke).